Wat is Eenzaamheid

Eenzaamheid is heel normaal, het hoort bij het leven
Eenzame gevoelens ontstaan als je verbindingen met andere mensen niet op orde zijn. Het is net als honger en dorst, een gevoel dat je iets te kort komt. Eenzame gevoelens geven jou het signaal dat je onvoldoende tegemoetkomt aan je behoefte tot verbinding met andere mensen. Dit is een heel persoonlijk gevoel en ervaart iedereen dus op zijn of haar eigen manier.

We hebben allemaal de behoefte aan het verbonden zijn met andere mensen
Wanneer eenzaamheid langer duurt, veranderen je hersenen, je verandert als persoon. Het maakt je niet alleen ongelukkig, maar ook ongezond. Je kunt je verdrietig, onzeker, angstig en misschien ook machteloos voelen. Je kunt het leggen van contacten als onprettig ervaren of ertegenop zien, je kunt besluiteloosheid ervaren en je kunt merken dat je sociale vaardigheden je steeds meer in de steek laten.

Oorzaken van eenzaamheid
Eenzame gevoelens kun je al je hele leven met je meedragen of ze kunnen op latere leeftijd ontstaan. Er zijn diverse situaties waardoor mensen zich eenzaam kunnen gaan voelen. Meestal is er iets in je leven gebeurd waardoor je een bepaalde periode niet open stond voor contacten. De patronen van verbinding zijn verbroken. Het gaat niet meer zoals je het gewend was. Dit kunnen diversen gebeurtenissen zijn bijvoorbeeld:

  • Je gaat naar een andere school of je gaat een opleiding volgen
  • Je krijgt je eerste baan of je wisselt van baan of er zijn grote veranderingen binnen je werksituatie
  • Je gaat met pensioen of je krijgt je ontslag
  • Je gaat op jezelf wonen of verhuizen
  • Je bent als migrant je thuisland verloren
  • Je krijgt een relatie, je gaat samenwonen of trouwen of je gaat scheiden
  • Je krijgt een kind of er komt een gezinswijziging
  • Er komt verandering in je gezondheid of in de gezondheid van iemand in je omgeving
  • Je moet leven met een beperking
  • Er komt iemand te overlijden

Maar denk ook aan momenten wanneer je het gevoel hebt dat je je niet thuis voelt in de situatie of relatie waar je je op dat moment in bevindt.

Steeds wanneer een belangrijk levenspatroon wijzigt, is het nodig om op zoek te gaan naar een nieuwe balans waar jij je weer goed bij voelt. Soms gaat dat eenvoudig, soms is er meer tijd nodig om dat te realiseren. Als je net na zo’n gebeurtenis gevoelens van eenzaamheid hebt, is dat heel normaal. Wanneer het gevoel te lang aanhoudt (rond 1 jaar of langer) en wanneer eenzaamheid langzaam je leven gaat beheersen, is het van belang om in actie te komen!

Kom in actie: vraag op tijd hulp
Heb je gedurende langere tijd weinig of geen goed contact met andere mensen dan wordt het steeds moeilijker om er zelf nog uit te komen.
Uit onderzoek is gebleken dat er hersenverandering optreden bij mensen die zich langere tijd eenzaam voelen.

Hoe langer je je eenzaam voelt, des te langer je in hetzelfde patroon blijft zitten en dan wordt het steeds moeilijker om hier alleen uit te komen. Wij hebben de afgelopen periode al veel mensen geholpen met onze workshops en cursussen. De cursussen “Creatief Leven” en “Leef” zijn inmiddels zo vaak gegeven dat we hiermee een succesvolle oplossing bieden voor een steeds groter maatschappelijk probleem.

Tot slot
Duidelijk is dat eenzaamheid een serieus probleem vormt voor onze samenleving en dat het de individuele kwaliteit van leven behoorlijk kan verstoren.

Vroeger dachten we dat degene die last had van eenzaamheid ‘gewoon’ in contact gebracht moest worden met de medemens. Het is een hardnekkig beeld. Veel oplossingen in het heden zijn nog gericht op die oude gedachte. Omdat er echter hersenverandering optreden, zal duidelijk zijn dat alleen het zoeken naar contacten of in contact brengen met anderen, bij langdurig gevoelde eenzaamheid, geen soelaas biedt.

Wat wel werkt is, zorgen dat het negatieve effect van eenzaamheid doorbroken wordt. Dat kan veelal alleen met intensieve begeleiding en training. Zodra je je weer beter in je vel voelt zitten kun je van daaruit op eigen kracht weer contacten aangaan. Contact dat past bij je individuele behoefte.

Herken je jezelf in wat hierboven is beschreven?  Voel je vrij om contact op te nemen met ons. Samen bespreken we wat het beste bij jou past.

Behoefte aan meer informatie? Zie de pagina “snelkoppelingen eenzaamheid”.